Benchmarking hostela

Što je Benchmarking hostela?

Benchmarking hostela je projekt Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu pokrenut 2015. u suradnji s HGK. Cilj projekta je mjerenje i uspoređivanje internih pokazatelja hostela.

Kako se pristupa projektu?

Prvi korak je ispunjavanje upitnika s osnovnim podacima, na osnovu kojeg se kreira online profil hostela. Hosteli pomoću dodijeljenog korisničkog imena i lozinke sami unose podatke u softver.

Koji se podaci unose?

Podaci potrebni za unos dijele se u tri kategorije: OPĆI PODACI O KAPACITETU (broj raspoloživih kreveta, broj zauzetih kreveta, broj radnih dana), PODACI O BROJU DOLAZAKA I NOĆENJA (broj dolazaka domaćih i stranih gostiju, broj noćenja domaćih i stranih gostiju) i PODACI O PRIHODIMA (prihodi smještaja i ostalih odjeljenja). Tajnost unesenih podataka je zagarantirana, budući da se iskazuju samo prosječne vrijednosti skupine pokazatelja.

Koje su koristi za hostele od pristupanja projektu?

Benchmarking hostela omogućuje da se hosteli uspoređuju temeljem raznih indikatora poslovanja te ocjenjuje svoje mjesto u odnosu na ostale konkurente. Na mjesečnoj i godišnjoj razini, hostelima se šalju personalizirani (custom made) izvještaji o njihovom poslovanju te najviše, najniže i srednje prosječne vrijednost odabranog uzorka koji sadrži najmanje 3 hostela. Izvještaji sadrže pokazatelje iskorištenosti kapaciteta, prosječnu cijenu kreveta, prihod smještaja po krevetu, ukupan prihod po krevetu, ukupan prihod po noćenju, strukturu prihoda, prosječnu dužina boravka, strukturu noćenja i dolazaka, i sl.
Benchmarking hostela predstavlja instrument koji omogućava hostelima da kontinuirano uspoređuju i mjere vlastito poslovanje u odnosu na vrhunsku praksu. Hosteli uključeni u ovaj projekt imaju mogućnost generiranja mjesečnih online izvještaja, na temelju proizvoljno odabranog kompetitivnog seta, koji im pružaju uvid u prosječne ključne pokazatelje poslovanja njihove konkurencije te pomažu u spoznaji i eliminiranju vlastitih nedostataka i ograničenja te u očuvanju konkurentske prednosti.

Prof. dr. sc. Sandra Janković

Voditeljica
Prof. dr. sc. Sandra Janković
+385 (0)51 294 686
sandrai@fthm.hr

Prof. dr. sc. Zdenko Cerović

Voditelj
Prof. dr. sc. Zdenko Cerović
+385 (0)51 294 685
zdenko.cerovic@fthm.hr

Dr. sc. Katarina Poldrugovac

Suradnica
Dr. sc. Katarina Poldrugovac
+385 (0)51 294 881
katarina.poldrugovac@fthm.hr